Protectie ESD Mikrotik

Nu am mai scris despre Mikrotik de ceva vreme dar vreau sa va povestesc putin despre protectia impotriva ESD (electrostatic discharge) la aceste antene. Am folosit destul de mult modelul RB SXT lite5/lite2, in combinatie cu antena omnidirectionala Omnitik UPA-5Hnd, fara prea multe probleme, pana de curand…

Chesti minore ce am intampinat cu aceste modele au fost probleme de configurare nstream, si versiuni diferite de firmware ce veneau cu fiecare antena. Sper exemplu am avut o bucata SXT Lite5 ramasa nefolosita, pentru care am mai comandat inca una identica. Toate bune si frumoase pana la configurare, una din antene setata in AP Bridge ca si server station, iar a doua client. SSID, nstream, bridge, parola, ip-uris statice, toate configurate pe ambele AP-uri, dar problema aparea cand incercam sa fac conexiunea intre cele doua. Pe scurt conexiunea wireless se reseta dupa cateva secunde si facea asa la nesfarsit. Cred ca o saptamana am cautat pe net si nu am gasit solutie, singura posibilitate sa fac conexiunea intre ap-uri era sa nu setez parola pe ssid-ul respectiv. Astfel, in ultima instanta am setat pe nstream cu hidden SSID si fara parola. Dupa prima conectare, AP-ul client retinea SSID-ul si pe urma puteam sa bifez optiunea hide din AP-ul server. Dar ma rog, nu asta a fost problema cea mare..

POE RJ45 si impamantare

Pe scurt, SXT Lite5/2 este un model relativ vechi de cativa ani si nu are protectie ESD pe portul RJ45. Asta am aflat dupe ce imi tot pica un AP la un client odata la doua zile. Partea mai trista era ca nu stiam cauza si singura solutie era sa intrerupi alimentarea la antena si sa o repornesti. Dar dupa o saptamana si ceva, intr-un final, portul RJ45 al antenei ceda si nu mai functiona la 10/100Mb, ci la 10Mb. Antena inca porneste si se conecteaza la retea dar nu comunica mai deloc pe portul RJ45. De la garantie s-a intors cu diagnosticul de suprasarcina pe cablu, si nu face obiectul garantiei. 🙁 In ultima instanta, am incercat sa inlocuiesc doua componente de pe placa de baza a antenei, dupa instructiunile de aici http://www.wifihw.cz/img.asp?attid=16121 de la pag.3, dar fara nici un rezultat.

Pe foruml mikrotik am observat multe persoane care s-au lovit de problema asta la SXT-uri, iar solutie concreta pentru problema asta nu exista. Portul RJ45 de pe antena nu are ecranaj, exista doar un conector de grounding pe placa, dar acesta nu serveste si portul RJ45. Modelele mai recente de AP-uri exterioare de la Mikrotik folosesc ecranaj pe port, dupa cum ne arata si ei aici http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Grounding

Mikrotik ESD
Mikrotik ESD
Concluzie

Pentru cei care au, sau inca mai instaleaza astfel de Ap-uri mai vechi de exterior de la Mikrotik, singura solutie pentru a va proteja este sa folositi cablu FTP de calitate, ecranat, cu sufa si daca se poate, un ESP (ethernet surge protector) de genul acesta https://www.ubnt.com/accessories/ethernet-surge-protector/ precum in poza de mai jos.20160914_105001

 

Social Comments