Prezentare Router Multi-Wan TP-Link TL-R480T+

TP-Link TL480+Aproape in fiecare luna eram contactat de Romtelecom cu oferte de abonament la internet. Pana acum, aveam doar o linie telefonica pe care o foloseam mai mult pentru sistemul de alarma. Saptamana trecuta insa, agentul de vanzari, imi face o oferta de nerefuzat, internet ADSL fara nici un leu in plus la abonament. 😀 Asa mai discutam! Asadar avem 2 conexiuni de internet: Romtelecom Clicknet si NextGen (practic tot Romtelecom). Bun, dar cum gestionam doua conexiuni, avand in vedere ca, de la NextGen beneficiez de 2 IP-uri publice, care se fac 3 cu cel de la Clicknet?! In spatele retelei LAN se afla un DVR, un NVR (network video recorder), un server linux (apache, php, mysql, backup, filesharing) si un NAS Synology. Pe o singura conexiune era simplu, port forward la toate serviciile pe un singur router TP-Link cu remote management.

As putea diviza reteaua pe cele doua conexiuni, dar nu e prea convenabil. Nu ar strica putina redundanta si backup, in caz ca una din “tevi” pica. Aici intra in discutie router-ul TP-Link TL-R480T+.

TP-Link TL480+
TP-Link TL480+
SPECIFICATII  HARDWARE SCURTE
Standarde şi protocoale IEEE 802.3, 802.3u, 802.3x TCP/IP, DHCP, ICMP, NAT, PPPoE, SNTP, HTTP, DNS
Interfaţă 1 port fix Ethernet WAN 1 port fix Ethernet LAN 3 port-uri Ethernet WAN/LAN configurabile
Medii de reţea 10BASE-T: cablu UTP cat. 3, 4, 5 (maxim 100m) 100BASE-TX: cablu UTP cat. 5, 5e (maxim 100m)
Flash 4MB
DRAM 64MB
LED PWR, SYS, WAN, LAN, WAN/LAN
Butoane Buton Reset
Alimentare externă Intrare: 220~240VAC, 50/60Hz
Dimensiuni (lxLxH) 11.6*7.1*1.7in. (294*180*44mm) 13-inch Standard Rack-Mount Width, 1U Height
Dimensiuni (l x L x H) 294*180*44 mm 13-inch Standard Rack-Mount Width, 1U Height
Sursă alimentare Internal Universal Power Supply AC100-240V~50/60Hz input

 

FUNCŢII AVANSATE
ACL Filtrare IP/MAC/URL/WEB
Balansare a traficului Politici de rutare, Link Backup
Control trafic Controlul lățimii de bandă, Limitare sesiune
Forwarding Virtual Server, Port Triggering, DMZ
NAT One-to-One NAT, Multi-Nets NAT
Rutare Routare statică
Securitate FTP/SIP/PPTP/IPsec/H.323 ALG, DoS Defence, Ping of Death

 

MANAGEMENT
Servicii PPPoE Server, E-Bulletin, Dynamic DNS, UPnP, App Control

20140407_115755 20140407_12015020140408_175838

 

Am ales modelul acesta din mai multe motive: posibilitatea de multi WAN (1x WAN dedicat, 3x WAN/LAN configurabile, 1x LAN dedicat si 1x consola ), constructie metalica cu posibilitate de montare in Rack si LOAD BALANCING. In configuratie implicita routerul porturile 1 si 2 sunt setate pe WAN, iar 3,4,5 sunt LAN.wans

 WAN 1 reprezinta NextGen, pe DHCP cu MAC Clone, iar pe WAN 2 se afla modemul Huawei pe PPPoE. Modemul de la romtelecom e setat in Bridge Mode, iar conexiunea efectiva, cu user si parola, e realizata in routerul TL-R480T+.

status1

Pe langa posibilitatea de multi WAN, a routerului TL-R480T+., functia de Load Balance reprezinta un mare plus. Trebuie mentionat ca aceasta functie “combina” sau “dubleaza” banda efectiva doar in anumite conditii si nu intodeauna (cand pachetele sunt fragmentate, sporul de viteza se va simti cel mai mult) Setarile din sectiunea Advance/Load Balance trebuie parcurse pentru o functionare corecta. Spre exemplu optiunea “Enable Application Optimized Routing” este activa implicita, ceea ce nu imbunatateste viteza celor doua conexiuni, din cate am experimentat. De asemenea la sectiunea Network/Wan1 respectiv Wan2, casutele cu Upstream Bandwidth si Downstream Bandwidth ar trebui completate cu valori cat mai aproape de realitate, obtinute din teste de viteza pe fiecare Wan separat.upDn

Functia de Multi WAN poate deveni enervanta daca setarile de Load Balance si Link Backup raman implicite. Daca una din conexiuni variaza des cand vine vorba de Mbs, si routerul trece pe cel de-al doilea IP, vei fi delogat automat de pe site-uri de mail de ex. si nu numai. In schimb se poate configura optiunea de Link Backup, alegand una din conexiuni ca primara iar cealalta ca secundara (folosita doar in cazul in care pica prima)

backup

Sunt multe de spus despre routerul acesta, dar momentat ma voi opri aici. Poate daca am timp voi reveni cu niste teste de viteza. Daca aveti intrebari legate de subiectul acesta, va raspun cu placere.

Social Comments