Curatare cap imprimanta Epson P50

Epson Stylus P50

Epson Stylus P50

Imprimantele pe cerneala sunt foarte pretentioase la intretinere. Modelul P50 pe care il avem a functionat super o perioada buna cu un sistem CISS. Din cele 6 culori ale imprimantei (yellow, black, light cyan, light magenta, magenta si cyan) 2 dintre ele au inceput sa nu mai scoata cum trebuie. Este vorba de yellow si magenta. Chiar si dupa nenumarate cicluri de curatare a capului si duzelor, din driverul imprimantei, nu am reusit nimic.

 

Nimeni nu recomanda dezasmblarea unei astfel de imprimante pentru curatare si pe buna dreptate pentru ca, e foarte greu si complicat. Am sa va prezint o solutie pe care am incercat-o personal si mi-a iesit.

Caruciorul si Blocul de cartuse

Caruciorul si Blocul de cartuse

 

Capul de scriere pentru yellow si magenta, care imi faceau mie probleme, nu era complet uscat! (la fiecare pattern test din driver se vede pe ici colo cate o liniuta din cele 2 culori). Probabil in situatia in care capul de scriere e complet uscat, solutia incercata de mine nu va functiona!

Eu am folosit 2 siringi de 10ml, una pentru fiecare culoare. Am mai cumparat un kit de unica folosinta de perfuzie de la farmacie cu 1.5 ron. E nevoie de un furtunas transparent cu diametru aprox la fel cu cel de la siringa de 10ml.

Tancurile de cerneala

Tancurile de cerneala

Imprimanta trebuie pornita si setata din soft ca si cand am dori sa schimbam cartusele. In momentul in care se pozitioneaza caruciorul in pozitia pentru inlocuire se scot cartusele (toate) si se scoate imprimanta din priza. Se foloseste o bucata de furtun de 5-10cm. Trageti in siringa, prin furtunas, putin lichid de curatare intern, folosit la cartuse normale. In continuare, un capat se fixeaza pe siringa iar celalalt pe varful din carucior ce intra in duza cartusului cu probleme (grija mare sa nu rupeti “tubul” acela din plastic, nu fortati).

Cat se poate de incet apasati pe siringa pana cand lichidul din furtun intra in tub si in capu de scriere. Lasati cateva secunde lichidul sa actioneze. Atentie: Se va scurge in imprimanta cerneala prin capul de scriere. Eu am folosit o bucata de servetel impaturit care l-am presat in locul pe unde trece foaia, si am mutat caruciorul peste servetel. Dupa cateva secunde, trageti afara lichidul cat va permite siringa. Va iesi un amestec negru de cerneala si niste spuma.

Eu am inserat lichid de curatare o singura data pentru fiecare culoare, dar am tras de mai multe ori cu siringa sa fiu sigur ca nu ramane lichid inauntru.

La sfarsit se curata cerneala ce mai scapa din furtun si bucata de cauciuc ce curata capul de scriere, cu o penseta si servetele.

Bafta!

 

9 thoughts on “Curatare cap imprimanta Epson P50

  1. salutari am o intrebare am o inprimanta epson stilis p50 cu 6 culori dar am montat pe ia cis iar la printare imi lasa dungi pe marginea pozei ce as putea sai fac sa imi dispara acel dungi? multumesc

  2. Salutare
    Sistemul ciss l-ai montat cand imprimanta era noua sau dupa o anumita perioada? Scaneaza daca poti, o poza in care apare problema asta, ca sa-mi fac o idee despre situatie.

  3. O alta solutie sigura care merge, si e valabil si pentru alte modele de imprimanta este ca in loc de furtun de perfuzie poti modela cu bricheta , la un capat pe seringa la altul pe patea care va intra in diuza cap printare, un furtun de la un ciss ! si pui solutie de curatat si tragi si impingi usor.! Ideal este sa pui si pe sub capul de print un servetel impins usor cu o pamblica de plastic !!! Succes, merge. Cu incredere !

  4. Ultimele doua ture cand am curatat imprimanta a fost nevoie sa scot capul de scriere completa. Solutia prezentata mai sus nu mai avea rezultat. E putin de munca sa scoti capul, dar dupa cateva incercari devine usoara operatia. Am imprimanta de aprox 2 ani jumate si nu-mi pare rau. CISS-ul functioneaza perfect, am facut aproape 3 refiluri pana acm. 🙂

  5. la urmatoarea tura cand trebuie sa o curat, incerc sa inregistrez video modul meu de lucru. Ciss-ul meu face ~doi ani si ceva deja si inca mai duce. sunt la al patrulea refill complet. E greu de intretinut dar merita.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *