Ubiquiti LiteBeam AC

Daca ar fi sa fac o analogie intre Mikrotik si Ubiquiti, primul gand ma duce la comparatia intre PC si Mac. Plusuri si minusuri in ambele tabere daca facem o comparatie obiectiva intre cei doi producatori, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca, punctul forte la mikrotik este partea de software (RouterOS), switch-uri si routere.

Ubiquiti are un portofoliu hardware mult mai bogat pe parte de wireless si despre asta vreau sa discutam. In momentul de fata la birou avem 3 conexiuni de internet, doua linii FTP de la NextGen si o conexiune pe fibra optica de la RDS (doar conexiunile NextGen le folosim propriu zis, RDS-ul este pentru un VPN ).

Omnitik RB SXT lite5
SXT lite5

Initial, acasa aveam doar conexiune DSL cu modem, si am vrut sa profit de banda de la birou, dar solutia pe fir nu era posibila (distanta de aprox 370m). Astfel am ales o solutie wireless cu doua antene Mikrotik SXT despre care am mai vorbit aici. A fost ok un an si ceva, au fost si intreruperi periodice, dar scurte, iar viteza era cu mult peste cea de la modemul DSL (in jur de 30Mbs up 17 down). Situatia s-a schimbat cand am adaugat o camere IP acasa, care comunica cu NVR-ul de la birou via cele doua antene. Banda a scazut destul de mult si se simtea mai ales pe youtube si la download.

nanobeamm-hero-05
NanoBeam M5

De la cele doua SXT-uri, am trecut la doua antene Ubiquiti NanoBeam M5. Situatia s-a imbunatatit destul de mult, intreruperi aproape inexistente, banda mai mare si mai stabila, chiar si cu camera IP conectata non stop. Singura problema ramanea viteza la file sharing in retea locala. Orice transfer intre acasa si server-ul de la birou sau NAS nu trecea de 3-4MB/s.

LiteBeam AC
LiteBeam AC

Anul acesta in vara, am schimbat si M5-urile cu o doua antene LiteBeam AC. Diferenta este destul de vizibila, atat la speedtest cat si file transefer local.Am sa pun niste screenshot-uri mai jos.

20160817_175507 20160817_175514 20160817_175437 20160817_175457 filetransferconfig

Social Comments