Tutorial – Port Forwarding Mikrotik Router OS

mikrotik Pentru ca nu prea sunt multe informatii in romana despre mikrotik, voi incerca sa explic mai jos, o metoda simpla de port forwarding pe routerOS. Port  Forwarding este o functie utila, prezenta pe toate routerele moderne din ziua de azi. Nu voi intra in detalii, dar pe scurt, port forwarding ne permite sa accesam un PC aflat intr-o retea locala de oriunde, pe un anumit port. Putem face o analogie in felul urmator: o strada reprezinta PC-ul, o casa de pe acea strada reprezinta ip-ul, iar numarul de usi al casei repective, reprezinta porturile.

port-forwarding 

Daca avem nevoie sa accesam anumite servicii sau date de pe un pc din reteaua local de acasa (fie FTP, RDP, etc) avem nevoie de port forwarding. Sa presupunem ca vrem sa accesam de la distanta un server FTP dintr-o retea locala, de la distanta. IP-ul local este 192.168.1.100, iar portul este 21.

In Winbox, selectam IP->FirewallipFirewall

Mai departe selectam tabul NAT (Network Address Translation)firewallNAT1Aici vom apasa pe iconita albastra “+” , iar in fereastra ce apare, setam astfel: Chian – dstnat, Protocol – (6) tcp, In Interface – ether1 (sau portul WAN).newnat1

Urmatorul pas il facem din tabul Action: Action – dst nat, To Addresess – 192.168.1.100, To Ports – 21; action

Este bine sa lasam un comment pentru regula creata, dupa care apasam Apply si OK, si suntem gata.

Social Comments